Czekoladowe słoneczniki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2097
Czekoladowe słoneczniki
fot. seelensturm / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 120 g masła
  • 50 g kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 240 ml wrzącej wody
  • Na lukier:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka kurkumy

Opis przygotowania:

Kakao przesypać do miski, zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściło. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do utartej masy wbić jajka, wsypać sól, dodać ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem utrzeć. Do utartych składników wlać rozpuszczone kakao i wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Wtedy wszystko przelać do odpowiednich foremek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15-20 minut. Potem wyciągnąć i przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z letnią wodą, sokiem cytrynowym oraz kurkumą na szklistą masę. Następnie przełożyć ją do szprycy i wycisnąć jako kształty liści na przestudzone ciasto. Kiedy lukier zacznie krzepnąć, połamać czekoladę na drobne kawałki i rozpuścić ją na małym ogniu. Rozpuszczoną przełożyć do kolejnej szprycy i wycisnąć na środek ciastek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów