Sernik z morelami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3386
Składniki:
- gotowy biszkopt
- 1/2 kg sera
- 1/8 l mleka
- 6 łyżek konfitur z moreli
- 1 cukier waniliowy
- duża puszka moreli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3/4 l śmietany kremówki
- 90 g cukru pudru
- wiórki czekoladowe
Opis przygotowania:
Morele wyjąć z puszki, dokładnie osączyć, 7 połówek pokroić na ćwiartki i odłożyć. Mleko zagotować. żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Pozostałe morele zmiksować z cukrem waniliowym. Ser zemleć. Połączyć z morelami, dodać wystudzoną żelatynę i wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. 1/2 l kremówki ubić z 60 g cukru, połączyć z morelową masą odkładając łyżkę kremówki. Blat biszkoptu przekroić na 2 części. Wewnętrzne strony obu części posmarować konfiturą. Przełożyć masą morelowo-śmietanową. Boki i wierzch tortu posmarować kremówką i wstawić tort na 2 godz. do lodówki. Pozostałą kremówkę ubić z resztą cukru. Wyjąć tort z lodówki. Za pomocą szprycy do kremu przybrać tort kremówką. Posypać wiórkami czekoladowymi i ozdobić cząstkami moreli. Smacznego.
Komentarze (4)
Ciasto jest świetne! Cała rodzina zadowolona, polecam! :))
Magdam, Cieszę się bardzo że smakowało
czy próbował ktoś z brzoskwiniami lub ananasem?
Figusia;Wydaje mi się, że z brzoskwiniami też będzie świetne, tylko będzie potrzeba konfitury brzoskwiniowej. Ten przepis już mam ponad 20 lat, wydaje mi się że go robiłam dawno temu z brzoskwiniami. Zmodyfikuj to ciasto i daj znać jak wyszło.