Sernik z morelami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3386
Sernik z morelami
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • gotowy biszkopt
  • 1/2 kg sera
  • 1/8 l mleka
  • 6 łyżek konfitur z moreli
  • 1 cukier waniliowy
  • duża puszka moreli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 l śmietany kremówki
  • 90 g cukru pudru
  • wiórki czekoladowe

Opis przygotowania:

Morele wyjąć z puszki, dokładnie osączyć, 7 połówek pokroić na ćwiartki i odłożyć. Mleko zagotować. żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Pozostałe morele zmiksować z cukrem waniliowym. Ser zemleć. Połączyć z morelami, dodać wystudzoną żelatynę i wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. 1/2 l kremówki ubić z 60 g cukru, połączyć z morelową masą odkładając łyżkę kremówki. Blat biszkoptu przekroić na 2 części. Wewnętrzne strony obu części posmarować konfiturą. Przełożyć masą morelowo-śmietanową. Boki i wierzch tortu posmarować kremówką i wstawić tort na 2 godz. do lodówki. Pozostałą kremówkę ubić z resztą cukru. Wyjąć tort z lodówki. Za pomocą szprycy do kremu przybrać tort kremówką. Posypać wiórkami czekoladowymi i ozdobić cząstkami moreli. Smacznego.

Autor: irena

Komentarze (4)

Ciasto jest świetne! Cała rodzina zadowolona, polecam! :))

Magdam, Cieszę się bardzo że smakowało

czy próbował ktoś z brzoskwiniami lub ananasem?

Figusia;Wydaje mi się, że z brzoskwiniami też będzie świetne, tylko będzie potrzeba konfitury brzoskwiniowej. Ten przepis już mam ponad 20 lat, wydaje mi się że go robiłam dawno temu z brzoskwiniami. Zmodyfikuj to ciasto i daj znać jak wyszło.

Podobne przepisy

Więcej przepisów