Tagliatelle z kurczakiem i morelami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2035
Składniki:
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 100 śmietany 18%
- 30 g makaronu tagliatelle
- 4 dojrzale morele
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 szalotka
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Morele, mięso oraz tymianek umyć i osączyć z wody. Morele obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w ćwiartki. Tymianek pokroić drobno. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Następnie makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej szalotki dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Wlać do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, pokrojone morele i tymianek. Wszystko zalać śmietaną, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)