Briouat

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2184
Briouat
fot. jlastras / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 g ciasta filo
  • 6 łyżek oleju
  • 3 białka jaj
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cytryna

Opis przygotowania:

Białka jaj przełożyć do kubka i roztrzepać je widelcem. Cytrynę umyć, osączyć z wody i pokroić wraz ze skórą na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej cytrynę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym cynamonem, kolendrą i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy całość ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.

Ciasto filo pokroić w prostokąty o wymiarach 20 x 12 cm i wysmarować je roztrzepanymi białkami jaj tylko z jednej strony. Na wysmarowane ciasto nałożyć łyżką smażone składniki i wszystko zawinąć w rulony. Wysmarować je pozostałym białkiem jaj, posypać sezamem i smażyć na złoty kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni.

Komentarze (1)

Nie można przeczytać przepisu gdyż zasłania reklama nawet po jej zamknięciu - totalny bezsens