Briouat
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2370
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 500 g ciasta filo
- 6 łyżek oleju
- 3 białka jaj
- 2 łyżki sezamu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 cytryna
Opis przygotowania:
Białka jaj przełożyć do kubka i roztrzepać je widelcem. Cytrynę umyć, osączyć z wody i pokroić wraz ze skórą na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej cytrynę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym cynamonem, kolendrą i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy całość ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.
Ciasto filo pokroić w prostokąty o wymiarach 20 x 12 cm i wysmarować je roztrzepanymi białkami jaj tylko z jednej strony. Na wysmarowane ciasto nałożyć łyżką smażone składniki i wszystko zawinąć w rulony. Wysmarować je pozostałym białkiem jaj, posypać sezamem i smażyć na złoty kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni.
Ciasto filo pokroić w prostokąty o wymiarach 20 x 12 cm i wysmarować je roztrzepanymi białkami jaj tylko z jednej strony. Na wysmarowane ciasto nałożyć łyżką smażone składniki i wszystko zawinąć w rulony. Wysmarować je pozostałym białkiem jaj, posypać sezamem i smażyć na złoty kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni.
Komentarze (1)
Nie można przeczytać przepisu gdyż zasłania reklama nawet po jej zamknięciu - totalny bezsens