Pitaja z morelami, lodem i imbirem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1824
Składniki:
- 100 g lodów waniliowych
- 100 g lodów truskawkowych
- 15 g suszonych moreli
- 6 owoców czerwonej pitaji (smoczego owocu)
- 4 cm świeżego imbiru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
Opis przygotowania:
Morele suszone sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Pitaje umyć osączyć z wody, przekroić na połówki, wydrążyć z nich miąższ i dodać go do sparzonych moreli na talerzu. Imbir obrać ze skóry, pokroić go w cienkie plastry, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić. Następnie do składników na talerzu nałożyć lody, dodać zrumieniony wcześniej imbir i wszystko posypać tartą skórką pomarańczową.
Komentarze (0)