Sernik z kandyzowanymi cytrusami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2385

Składniki:

  • 700 g twarogu
  • 4 żółtka
  • 125 g cukru pudru
  • 50 g mielonych migdałów
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • Karmelizowane cytrusy:
  • 2 cytryny lub limonki
  • 125 g cukru
  • 150 ml wody

Opis przygotowania:

Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i otartą skórką z cytryny na gładką masę, po czym dodać mielone orzechy. Tortownicę średniej wielkości wyłożyć pergaminem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowaną masę serową. Sernik piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez mniej-więcej 35 minut, aż masa się zetnie. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić ciasto. Aby przygotować karmelizowane owoce należy pokroić je w cienkie plastry, usunąć pestki, po czym włożyć do rondla, zalać wodą, doda cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować je na małym ogniu przez około 45 minut, aż się skarmelizują. Pod koniec gotowania należy przypilnować, aby się nie przypaliły. Gotowe cytrusy odsączyć na sitku i udekorować nimi wystudzony sernik.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów