Sernik z kandyzowanymi cytrusami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2385
Składniki:
- 700 g twarogu
- 4 żółtka
- 125 g cukru pudru
- 50 g mielonych migdałów
- otarta skórka z jednej cytryny
- Karmelizowane cytrusy:
- 2 cytryny lub limonki
- 125 g cukru
- 150 ml wody
Opis przygotowania:
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i otartą skórką z cytryny na gładką masę, po czym dodać mielone orzechy. Tortownicę średniej wielkości wyłożyć pergaminem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowaną masę serową. Sernik piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez mniej-więcej 35 minut, aż masa się zetnie. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić ciasto. Aby przygotować karmelizowane owoce należy pokroić je w cienkie plastry, usunąć pestki, po czym włożyć do rondla, zalać wodą, doda cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować je na małym ogniu przez około 45 minut, aż się skarmelizują. Pod koniec gotowania należy przypilnować, aby się nie przypaliły. Gotowe cytrusy odsączyć na sitku i udekorować nimi wystudzony sernik.
Komentarze (0)