Sernik kokosowy z miętą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 52
Sernik kokosowy z miętą
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Spód:
  • 300 g herbatników
  • 2 łyżki masła
  • Masa serowo-kokosowa:
  • 600 g twarogu sernikowego
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonej mięty

Opis przygotowania:

Przygotować spód: herbatniki pokruszyć na małe kawałki i zmiksować je z masłem na jednolitą masę. Przełożyć ją do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.

Przygotować masę serowo-kokosową: jajka wbić do miski i zmiksować je z cukrem waniliowym. Dodać do tego stopniowo twaróg sernikowy, cukier, szczyptę soli i wiórki kokosowe. Całość zmiksować, po czym przełożyć na spód z herbatników.

Wszystko wyrównać łopatką, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, podzielić na porcje i posypać suszoną miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów