Sernik kokosowy z miętą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 738
Składniki:
- Spód:
- 300 g herbatników
- 2 łyżki masła
- Masa serowo-kokosowa:
- 600 g twarogu sernikowego
- 200 g wiórek kokosowych
- 16 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- Ponadto:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonej mięty
Opis przygotowania:
Przygotować spód: herbatniki pokruszyć na małe kawałki i zmiksować je z masłem na jednolitą masę. Przełożyć ją do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.
Przygotować masę serowo-kokosową: jajka wbić do miski i zmiksować je z cukrem waniliowym. Dodać do tego stopniowo twaróg sernikowy, cukier, szczyptę soli i wiórki kokosowe. Całość zmiksować, po czym przełożyć na spód z herbatników.
Wszystko wyrównać łopatką, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, podzielić na porcje i posypać suszoną miętą.
Przygotować masę serowo-kokosową: jajka wbić do miski i zmiksować je z cukrem waniliowym. Dodać do tego stopniowo twaróg sernikowy, cukier, szczyptę soli i wiórki kokosowe. Całość zmiksować, po czym przełożyć na spód z herbatników.
Wszystko wyrównać łopatką, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, podzielić na porcje i posypać suszoną miętą.
Komentarze (0)