Kruche ciastka z czekoladą i kandyzowanymi owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2255
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Polewa:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- Posypka:
- 50 g kandyzowanych ananasów
- 50 g kandyzowanych skorek pomarańczowych
- 50 g kandyzowanej papai
- 50 g kandyzowanej wiśni
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 0,7 mm, szklanką wyciąć krążki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, dodać do tego masło, razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu, wymieszać i zalać nią upieczone wcześniej ciastka.
Przygotować posypkę: wszystkie owoce kandyzowane oraz łuskane orzechy włoskie przełożyć do jednej miski, wymieszać i nałożyć na masę czekoladową. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, dodać do tego masło, razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu, wymieszać i zalać nią upieczone wcześniej ciastka.
Przygotować posypkę: wszystkie owoce kandyzowane oraz łuskane orzechy włoskie przełożyć do jednej miski, wymieszać i nałożyć na masę czekoladową. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)