Ryż z kurkumą, burakami i śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2209
Składniki:
- 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 buraki czerwone
- 2 szklanki ryżu
- 2 łyżka łuskanych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pieprz
- cukier
- sól
Opis przygotowania:
Ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i podzielić na dwie równe porcje. Każdą z nich przesypać do innego rondla i wlać po dwie szklanki lekko osolonej wody. Do jednej z nich wsypać jeszcze kurkumę, po czym razem ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wspólnie przełożyć do jednej, większej miski. Buraki umyć, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do ryżu w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukru oraz pieprzu, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz. Wszystko wysmarować kwaśną śmietana i udekorować łuskanymi orzechami włoskimi.
Komentarze (0)