Ryż z kurkumą, burakami i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1965
Ryż z kurkumą, burakami i śmietaną
fot. futureshape / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 buraki czerwone
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżka łuskanych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pieprz
  • cukier
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i podzielić na dwie równe porcje. Każdą z nich przesypać do innego rondla i wlać po dwie szklanki lekko osolonej wody. Do jednej z nich wsypać jeszcze kurkumę, po czym razem ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wspólnie przełożyć do jednej, większej miski. Buraki umyć, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do ryżu w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukru oraz pieprzu, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz. Wszystko wysmarować kwaśną śmietana i udekorować łuskanymi orzechami włoskimi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów