Sernik z posypką orzechową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1330
Sernik z posypką orzechową
fot. Katrin Gilger (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Masa serowa:
  • 500 g sera twarogowego
  • 300 serka śmietankowy (Philadelphia)
  • 125 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
  • skórka cytrynowa z 1 cytryny
  • Posypka:
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 20 g mielonych orzechów laskowych
  • Ponadto:
  • 200 g kruchych herbatników
  • 70 g masła
  • 3 łyżki soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Kruche herbatniki przełożyć do miksera, dodać do tego masło, wlać sok cytrynowy i razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować masę serową: ser twarogowy przełożyć do miski i zmieszać go z serem śmietankowym. Wsypać do tego cukier, cukier waniliowy, mąkę, dodać do tego masło, tartą skórkę cytrynową i dobrze wymieszać, po czym przełożyć całość na przygotowany spód w tortownicy.

Przygotować posypkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mielonymi orzechami laskowymi oraz cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładką masę. Po wyrobieniu masę tę pokruszyć ręcznie na drobne kawałeczki i posypać nimi całość. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów