Sernik z galaretką, śmietaną i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2447
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 150 g galaretki agrestowej
- 4 małe, zielone jabłka
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka jagód
- Na sernik:
- 650 g waniliowego serka homogenizowanego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 150 g krakersów
Opis przygotowania:
Owoce oraz pomidorki koktajlowe umyć i osączyć z wody. Formę do ciasta wyłożyć krakersami. Żelatynę moczyć w zimnej wodzie przez 5 minut. Śmietanę zmiksować mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do zmiksowanych składników dodać serek homogenizowany i namoczoną wcześniej żelatynę, zmiksować i przełożyć łopatką na krakersy w formie do ciasta. Całość wstawić do lodówki i wyciągnąć, gdy składniki stężeją. Jabłka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Zagotować 2 szklanki wody i we wrzątku rozpuścić galaretkę agrestową. Przestudzić, po czym zanurzyć w niej na krótko ugotowane wcześniej jabłka, wyciągnąć i przełożyć je na talerz. Resztę przestudzonej galaretki przelać na zastygnięte składniki sernika, po czym wstawić je ponownie do lodówki i trzymać do jej zastygnięcia. Wtedy wyciągnąć i podzielić na porcje. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Ubitą przełożyć do szprycy i wycisnąć na porcje sernika. Dodać do tego po jednym jabłku, zanurzonym wcześniej w galaretce, pomidorku koktajlowym oraz 1 łyżce jagód.
Komentarze (0)