Sakiewki z kurczaka i grzybów shitake
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4822
Składniki:
- 20 g suszonych grzybów shitake
- 5 g czerwonego kawioru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki chilli
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 0,5 kg maki
- 0,5 szklanki letniej wody
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą i papryka chilli. Następnie pokroić w drobną kostkę i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Suszone grzyby shitake moczyć przez 1 godzinę w 0,5 l lekko osolonej wody, po czym zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane odcedzić, przelać zimną wodą, pokroić drobno i dodać do smażonego mięsa. Całość doprawić do smaku przyprawami, smażyć przez 2 minuty i ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Łyżeczką nałożyć mięso smażone z grzybami na środek krążków, po czym ciasto skręcić ręcznie w sakiewki. Zagotować około 0,5 lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić sakiewki. Gotować do czasu, aż same wypłyną na wierzch, następnie wyciągnąć i osączyć z wody. Kiedy są jeszcze ciepłe, ich końce zanurzyć w 2 łyżkach oliwy, udekorować kawiorem czerwonym i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Łyżeczką nałożyć mięso smażone z grzybami na środek krążków, po czym ciasto skręcić ręcznie w sakiewki. Zagotować około 0,5 lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić sakiewki. Gotować do czasu, aż same wypłyną na wierzch, następnie wyciągnąć i osączyć z wody. Kiedy są jeszcze ciepłe, ich końce zanurzyć w 2 łyżkach oliwy, udekorować kawiorem czerwonym i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)