Sernik na zimno ze śmietaną i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1861
Składniki:
- 400 ml śmietany kremówki
- 40 g truskawek
- 2 mango
- 2 łyżki jasnego rumu
- 1 szklanka jagód
- 1 szklanka jeżyn
- Sernik:
- 600 g serka homogenizowanego
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g biszkoptów okrągłych
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 2 łyżki zimnej wod
- 1 filiżanka kawy
Opis przygotowania:
Wszystkie owoce umyć i osaczyć z wody. Truskawki pokroić w cienkie plastry. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Przygotować sernik: żelatynę zalać wodą w kubku i moczyć przez 5 minut. Po tym czasie biszkopty przełożyć do tortownicy i zalać je kawą. Następnie serek homogenizowany przełożyć do miski, dodać do niego żelatynę, wsypać cukier puder i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na zalane wcześniej biszkopty kawą. Całość wstawić do lodówki, aby składniki dobrze zakrzepły. Kiedy zakrzepną, wyciągnąć je z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i wysmarować nią sernik. Wszystko udekorować pokrojonymi i całymi owocami oraz polać białym rumem.
Komentarze (0)