Sernik na zimno ze śmietaną i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1591
Sernik na zimno ze śmietaną i owocami
fot. Holton Gallery / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 40 g truskawek
  • 2 mango
  • 2 łyżki jasnego rumu
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka jeżyn
  • Sernik:
  • 600 g serka homogenizowanego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g biszkoptów okrągłych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki zimnej wod
  • 1 filiżanka kawy

Opis przygotowania:

Wszystkie owoce umyć i osaczyć z wody. Truskawki pokroić w cienkie plastry. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Przygotować sernik: żelatynę zalać wodą w kubku i moczyć przez 5 minut. Po tym czasie biszkopty przełożyć do tortownicy i zalać je kawą. Następnie serek homogenizowany przełożyć do miski, dodać do niego żelatynę, wsypać cukier puder i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na zalane wcześniej biszkopty kawą. Całość wstawić do lodówki, aby składniki dobrze zakrzepły. Kiedy zakrzepną, wyciągnąć je z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i wysmarować nią sernik. Wszystko udekorować pokrojonymi i całymi owocami oraz polać białym rumem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów