Ciasto ryżowe z owocami i galaretką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4287
Składniki:
- 75 g gotowej galaretki wiśniowej
- 1 szklanka wrzącej wody
- Na ciasto:
- 250 g ryżu
- 150 g cukru
- 50 ml rumu
- 30 g owoców kandyzowanych (morele, pomarańcze}
- 5 g mielonych migdałów
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
- 2 łyżki bułki tartej do posypania blachy
- 1 l mleka
- 1 laska wanilii
- 1 otarta skórka z cytryny
- szczypta soli
- 4 jajka
Opis przygotowania:
Mleko przelać do rondla, wsypać do niego ryż, włożyć laskę wanilii i razem gotować, do czasu, aż mleko całkowicie się wygotuje. Wtedy ściągnąć z ognia i wyciągnąć wanilię. Potem dodać do tego mielone migdały, owoce kandyzowane, wsypać cukier i wlać rum. Jajka roztrzepać widelcem w kubku, dodać do całość i dokładnie wymieszać. Następnie blachę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć na nią wymieszane składniki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 20 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, po czym lekko przestudzić, przelać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia galaretki.
Komentarze (0)