Sernik czekoladowy z galaretką pomarańczową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3294
Składniki:
- 150 g galaretki pomarańczowej
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki owoców dzikiej róży do dekoracji
- 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- kwiaty nasturcji do dekoracji
- Masa czekoladowa:
- 600 g gorzkiej czekolady
- 200 g herbatników
- 50 g masła
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- Sernik:
- 600 g twarogu sernikowego
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka jaj
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Kwiaty nasturcji oraz owoce dzikiej róży umyć i osączyć z wody.
Przygotować masę czekoladową: czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ja do rondla razem z cukrem i rozpuścić na płynną masę. Do rozpuszczonej masy dodać masło, kakao i wymieszać. Następnie herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do rozpuszczonej masy. Całość wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć jedną warstwę na wysmarowany masłem papier do pieczenia na blasze do pieczenia.
Przygotować sernik: żółtka przełożyć do miski, wsypać do nich cukier, wlać ekstrakt waniliowy i razem utrzeć do białości. Do utartych składników dodawać łyżką stopniowo twaróg sernikowy, cały czas ucierając. Następnie sernik nałożyć łopatką na masę czekoladową, po czym ponownie nałożyć warstwę masy czekoladowej i sernika.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15-20 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Następnie zagotować dwie szklanki wody w rondlu, potem ściągnąć z ognia i rozpuścić w niej galaretkę pomarańczową. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, przełożyć ją na upieczone wcześniej ciasto. Wszystko wstawić do lodówki,, aby galaretka zakrzepła. Wówczas ciasto wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz i udekorować kwiatami nasturcji oraz owocami dzikiej róży.
Przygotować masę czekoladową: czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ja do rondla razem z cukrem i rozpuścić na płynną masę. Do rozpuszczonej masy dodać masło, kakao i wymieszać. Następnie herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do rozpuszczonej masy. Całość wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć jedną warstwę na wysmarowany masłem papier do pieczenia na blasze do pieczenia.
Przygotować sernik: żółtka przełożyć do miski, wsypać do nich cukier, wlać ekstrakt waniliowy i razem utrzeć do białości. Do utartych składników dodawać łyżką stopniowo twaróg sernikowy, cały czas ucierając. Następnie sernik nałożyć łopatką na masę czekoladową, po czym ponownie nałożyć warstwę masy czekoladowej i sernika.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15-20 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Następnie zagotować dwie szklanki wody w rondlu, potem ściągnąć z ognia i rozpuścić w niej galaretkę pomarańczową. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, przełożyć ją na upieczone wcześniej ciasto. Wszystko wstawić do lodówki,, aby galaretka zakrzepła. Wówczas ciasto wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz i udekorować kwiatami nasturcji oraz owocami dzikiej róży.
Komentarze (0)