Sernik na zimno z czekokoladą i galaretką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3087
Składniki:
- 600 g serka homogenizowanego
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g herbatników
- 150 g galaretki truskawkowej
- 4 łyżki letniej wody
- 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
Opis przygotowania:
Żelatynę spożywczą namoczyć w letniej wodzie. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i przesypać do blaszki do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. Rozpuszczoną czekoladą polać pokruszone herbatniki i wyrównać łopatką. Następnie składniki pozostawić w lodówce do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada zastygnie - serek homogenizowany zmiksować z namoczoną wcześniej żelatyna spożywczą. Śmietanę kremówkę zmiksować mikserem z cukrem na puszystą pianę, po czym dodać ją do zmiksowanego serka i całość ponownie zmiksować. Zmiksowane składniki nałożyć na zastygniętą czekoladę łopatką i ponownie włożyć do lodówki, aby żelatyna zakrzepła. Kiedy tak się stanie, całość wyciągnąć z lodówki. Zagotować 2 szklanki wody i rozpuścić w niej galaretkę truskawkową. Rozpuszczoną przestudzić i przelać ją na sernik. Następnie wszystko kolejny raz włożyć do lodówki i pozostawić do zastygnięcia galaretki.
Komentarze (0)