Sernik z dżemem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1451
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 łyżki dżemu wiśniowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Masa serowa:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Z białek i 1 łyżki cukru pudru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem pudrem. Do utartych żółtek wsypać mąkę ziemniaczaną, kasze mannę, cukier waniliowy i ponownie rozetrzeć, po czym dodać do tego pianę z białek oraz twaróg sernikowy. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na ciasto w formie do pieczenia.
Składniki wyrównać łopatką , po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę i wysmarować tym talerz. Na to nałożyć porcje upieczonego wcześniej ciasta i dodać do tego dżem wiśniowy. Całość oprószyć szczyptą mielonego cynamonu i podawać do spożycia.
Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Z białek i 1 łyżki cukru pudru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem pudrem. Do utartych żółtek wsypać mąkę ziemniaczaną, kasze mannę, cukier waniliowy i ponownie rozetrzeć, po czym dodać do tego pianę z białek oraz twaróg sernikowy. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na ciasto w formie do pieczenia.
Składniki wyrównać łopatką , po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę i wysmarować tym talerz. Na to nałożyć porcje upieczonego wcześniej ciasta i dodać do tego dżem wiśniowy. Całość oprószyć szczyptą mielonego cynamonu i podawać do spożycia.
Komentarze (0)