Sernik z dżemem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1451
Sernik z dżemem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Masa serowa:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.

Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Z białek i 1 łyżki cukru pudru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem pudrem. Do utartych żółtek wsypać mąkę ziemniaczaną, kasze mannę, cukier waniliowy i ponownie rozetrzeć, po czym dodać do tego pianę z białek oraz twaróg sernikowy. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na ciasto w formie do pieczenia.

Składniki wyrównać łopatką , po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę i wysmarować tym talerz. Na to nałożyć porcje upieczonego wcześniej ciasta i dodać do tego dżem wiśniowy. Całość oprószyć szczyptą mielonego cynamonu i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów