Placki ziemniaczane ze śmietaną i dżemem jabłkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1680
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g śmietany kremówki
- 200 g dżemu jabłkowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- zielony koperek
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Zielony koperek umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć je do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę obrać ze skóry i również zetrzeć na tej samej tarce do startych wcześniej ziemniaków. Następnie odlać z tego nadmiar wody, po czym wsypać mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką nałożyć na mocno rozgrzany, głęboki olej i smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na placki nałożyć śmietanę kremówkę,dżem jabłkowy i wszystko posypać zielonym koperkiem.
Komentarze (0)