Placki ziemniaczane ze śmietaną i dżemem jabłkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1680
Placki ziemniaczane ze śmietaną i dżemem jabłkowym
fot. loustejskal / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g śmietany kremówki
  • 200 g dżemu jabłkowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • zielony koperek
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Zielony koperek umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć je do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę obrać ze skóry i również zetrzeć na tej samej tarce do startych wcześniej ziemniaków. Następnie odlać z tego nadmiar wody, po czym wsypać mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką nałożyć na mocno rozgrzany, głęboki olej i smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na placki nałożyć śmietanę kremówkę,dżem jabłkowy i wszystko posypać zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów