Tort słonecznikowy z dżemem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2654
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
- 1 łyżka bułki tartej
- Ciasto:
- 4 jajka
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Nadzienie:
- 150 g dżemu wiśniowego
- Masa zielona:
- 250 g śmietany kremówki
- 2 krople barwnika spożywczego (zieleń pistacjowa)
- 1 łyżka cukru pudru
- Masa żółta:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka cukru pudru
- Masa czekoladowa:
- 100 ml śmietany kremówki
- 1,5 łyżeczki czekolady w proszku
- 1 łyżeczka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę oraz proszek do pieczenia i wlać ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przestudzić, przekroić je na połówki i wysmarować je dżemem wiśniowym. Następnie połówki ciasta nałożyć na siebie i dobrze docisnąć ręcznie.
Przygotować masę zieloną: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, wsypać do niej cukier puder, wlać do tego barwnik spożywczy i całość zmiksować mikserem na sztywną piane. Po zmiksowaniu przełożyć do szprycy i wycisnąć na boczną warstwę ciasta.
Przygotować masę żółtą: śmietanę kremówkę przełożyć do kolejnej miski, wsypać do niej kurkumę, cukier puder i razem zmiksować mikserem na sztywną pianę. Po zmiksowaniu przełożyć do następnej szprycy i wycisnąć je na górną warstwę ciasta, zostawiając jedynie miejsce na warstwę czekoladową.
Przygotować masę czekoladową: śmietanę kremówkę przełożyć do kolejnej miski, wsypać do niej czekoladę w proszku, cukier puder i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Po zmiksowaniu przełożyć do ostatniej szprycy i wycisnąć na wolne miejsce na górze ciasta.
Tort wstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować masę zieloną: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, wsypać do niej cukier puder, wlać do tego barwnik spożywczy i całość zmiksować mikserem na sztywną piane. Po zmiksowaniu przełożyć do szprycy i wycisnąć na boczną warstwę ciasta.
Przygotować masę żółtą: śmietanę kremówkę przełożyć do kolejnej miski, wsypać do niej kurkumę, cukier puder i razem zmiksować mikserem na sztywną pianę. Po zmiksowaniu przełożyć do następnej szprycy i wycisnąć je na górną warstwę ciasta, zostawiając jedynie miejsce na warstwę czekoladową.
Przygotować masę czekoladową: śmietanę kremówkę przełożyć do kolejnej miski, wsypać do niej czekoladę w proszku, cukier puder i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Po zmiksowaniu przełożyć do ostatniej szprycy i wycisnąć na wolne miejsce na górze ciasta.
Tort wstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)