Pork pie
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 10517
Składniki:
- Na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 100 g smalcu
- 50 ml mleka
- 50 ml wody
- 1 białko jajka do wysmarowania ciasta
- Na galaretę:
- 400 g kości wieprzowych
- 2 nóżki świńskie
- 2 łodygi selera naciowego
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- garść świeżego tymianku
- garść natki zielonej pietruszki
- woda do zalania mięsa i kości
- Na wypełnienie ciasta:
- 400 g łopatki wieprzowe
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny, mielony
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Przygotować galaretę: mięso, kości oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso i kości przełożyć do rondla i zalać je wodą tak, aby nie wystawały. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do zalanego wodą mięsa. Cebulę obrać ze skóry i w całości dodać do składników. Następnie dodać do tego łodygę selera, natkę zielonej pietruszki, tymianek i wsypać pieprz. Gotować na średnim ogniu przez około 3 godziny. Po tym czasie wszystko przecedzić przez sito, zebrać szumowiny z gotowanego wywaru, a sam wywar przelać do rondla. Wywar gotować na zmniejszonym ogniu przez 40 minut.
Przygotować wypełnienie: mięso oraz boczek pokroić w drobną kostką, przełożyć do miski, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym zielem angielskim, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać ręcznie.
Przygotować ciasto: wodę z mlekiem przelać do rondla. Do składników w rondlu dodać smalec i ogrzewać na średnim ogniu do czasu, aż się rozpuści. Wtedy całość ściągnąć z ognia. Mąkę przesypać do miski i wlać do niej składniki z rozpuszczonym smalcem. Ze składników wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować je na grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta, a z reszty ciasta uformować krążek, którym ciasto zostanie nakryte. Następnie do formy z ciastem przełożyć składniki wypełnienia i całość zlepić krążkiem ciasta. W zlepionym cieście zrobić niewielki otwór, wlać przez niego wywar z gotowanej galarety. Białko jajka roztrzepać widelcem na talerzu, a roztrzepanym wysmarować górę ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka wewnątrz ciasta zastygła.
Przygotować wypełnienie: mięso oraz boczek pokroić w drobną kostką, przełożyć do miski, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym zielem angielskim, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać ręcznie.
Przygotować ciasto: wodę z mlekiem przelać do rondla. Do składników w rondlu dodać smalec i ogrzewać na średnim ogniu do czasu, aż się rozpuści. Wtedy całość ściągnąć z ognia. Mąkę przesypać do miski i wlać do niej składniki z rozpuszczonym smalcem. Ze składników wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować je na grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta, a z reszty ciasta uformować krążek, którym ciasto zostanie nakryte. Następnie do formy z ciastem przełożyć składniki wypełnienia i całość zlepić krążkiem ciasta. W zlepionym cieście zrobić niewielki otwór, wlać przez niego wywar z gotowanej galarety. Białko jajka roztrzepać widelcem na talerzu, a roztrzepanym wysmarować górę ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka wewnątrz ciasta zastygła.
Komentarze (3)
Oglądałam filmik o przygotowaniu pork pie na BBC, tam najpierw piekli pie w piekarniku, azotem wlewali bulion. Czy efekt będzie taki sam?
Może i efekt będzie taki sam, ale nie jestem pewien , a z mojego przepisu się udało
Na liście składników nie ma marchwi i boczku, a w opisie przygotowania już się pojawiają. Czy przepis jest na pewno precyzyjny ?