Lau Lau

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1626
Lau Lau
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g surowej szynki wieprzowej
  • 4 suszone liście bananowca
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 mrożone filety z mintaja
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól

Opis przygotowania:

Liście bananowca sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i rozłożyć na stolnicy. Mięso oraz rybę umyć i osączyć z wody. Filety z mintaja rozmrozić, oprószyć przyprawą do ryb, szczyptą soli i pokroić w kostkę. Szynkę wieprzową oprószyć
tymiankiem, rozmarynem, solą i również pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka oprószyć przyprawą do drobiu i pokroić w kostkę. Pokrojone składniki wymieszać ze sobą i przełożyć na sparzone wcześniej liście bananowca. Dodać do tego pokrojone na kawałki masło i całość dokładnie zawinąć. Zawinięte składniki przełożyć na sito naczynia do gotowania na
parze, zalanego do połowy wodą. Gotować przez 35-40 minut, po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

0 komenatrzy