Babeczki z dżemem truskawkowo-rabarbarowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1647
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 2 łyżki cukru pudru
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Na dżem:
- 300 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 250 g cukru
Opis przygotowania:
Truskawki i rabarbar umyć i osączyć z wody. Przygotować dżem: umyte truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Rabarbar pokroić na drobne kawałki i zmieszać z truskawkami w garnku. Następnie oba składniki przykryć i smażyć na małym ogniu przez 2 godziny. Smażone składniki należy przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po tym czasie do smażonych składników dodać cukier, wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 godziny, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać ze szczyptą soli w misce. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich trzepaczką puszystą pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Utarte żółtka dodać do mąki, po czym dodać do tego ubitą piane, ekstrakt waniliowy, śmietanę i całość dokładnie wymieszać mikserem.
Wymieszane składniki przełożyć do odpowiednich foremek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i wyłożyć na talerz. Dodać do tego usmażony wcześniej dżem truskawkowo-rabarbarowy. Śmietanę kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i wyłożyć na całość. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać ze szczyptą soli w misce. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich trzepaczką puszystą pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Utarte żółtka dodać do mąki, po czym dodać do tego ubitą piane, ekstrakt waniliowy, śmietanę i całość dokładnie wymieszać mikserem.
Wymieszane składniki przełożyć do odpowiednich foremek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i wyłożyć na talerz. Dodać do tego usmażony wcześniej dżem truskawkowo-rabarbarowy. Śmietanę kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i wyłożyć na całość. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)