Babeczki z dżemem truskawkowo-rabarbarowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1385
Babeczki z dżemem truskawkowo-rabarbarowym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Na dżem:
  • 300 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 250 g cukru

Opis przygotowania:

Truskawki i rabarbar umyć i osączyć z wody. Przygotować dżem: umyte truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Rabarbar pokroić na drobne kawałki i zmieszać z truskawkami w garnku. Następnie oba składniki przykryć i smażyć na małym ogniu przez 2 godziny. Smażone składniki należy przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po tym czasie do smażonych składników dodać cukier, wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 godziny, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać ze szczyptą soli w misce. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich trzepaczką puszystą pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Utarte żółtka dodać do mąki, po czym dodać do tego ubitą piane, ekstrakt waniliowy, śmietanę i całość dokładnie wymieszać mikserem.

Wymieszane składniki przełożyć do odpowiednich foremek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i wyłożyć na talerz. Dodać do tego usmażony wcześniej dżem truskawkowo-rabarbarowy. Śmietanę kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i wyłożyć na całość. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów