Sernik śliwkowo-jabłkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1906
Składniki:
- 200 g śliwek kalifornijskich bez pestek
- 2 jabłka słodkie
- 1 łyżka masła do wysmarowania blach do pieczenia
- 1 szklanka wrzącej wody
- Sernik:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Śliwki kalifornijskie sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowana masłem.
Przygotować sernik: białka oddzielić od żółtek. Z białek i 1 łyżki cukru pudru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem pudrem. Do utartych żółtek wsypać mąkę ziemniaczaną, kasze mannę, cukier waniliowy i ponownie dobrze rozetrzeć, po czym dodać do tego pianę z białek oraz twaróg sernikowy. Wszystko dokładnie rozetrzeć i wyłożyć na śliwki na blasze do pieczenia. Składniki wyrównać łopatką i nałożyć na to pokrojone wcześniej plastry jabłek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na porcje.
Przygotować sernik: białka oddzielić od żółtek. Z białek i 1 łyżki cukru pudru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem pudrem. Do utartych żółtek wsypać mąkę ziemniaczaną, kasze mannę, cukier waniliowy i ponownie dobrze rozetrzeć, po czym dodać do tego pianę z białek oraz twaróg sernikowy. Wszystko dokładnie rozetrzeć i wyłożyć na śliwki na blasze do pieczenia. Składniki wyrównać łopatką i nałożyć na to pokrojone wcześniej plastry jabłek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na porcje.
Komentarze (0)