Sernik śliwkowo-jabłkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1731
Sernik śliwkowo-jabłkowy
fot. fred_v / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 2 jabłka słodkie
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blach do pieczenia
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Sernik:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Śliwki kalifornijskie sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowana masłem.

Przygotować sernik: białka oddzielić od żółtek. Z białek i 1 łyżki cukru pudru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem pudrem. Do utartych żółtek wsypać mąkę ziemniaczaną, kasze mannę, cukier waniliowy i ponownie dobrze rozetrzeć, po czym dodać do tego pianę z białek oraz twaróg sernikowy. Wszystko dokładnie rozetrzeć i wyłożyć na śliwki na blasze do pieczenia. Składniki wyrównać łopatką i nałożyć na to pokrojone wcześniej plastry jabłek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor.

Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów