Panforte

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2168
Panforte
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g gorzkiej tartej czekolady
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 80 g cukru
  • 80 g łuskanych orzechów laskowych
  • 50 g kandyzowanej wiśni
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Rodzynki oraz owoce kandyzowane sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Orzechy laskowe przekroić na połówki i razem z płatkami migdałowymi przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 40 sekund, po czym ściągnąć je z ognia i dodać do składników w misce. Następnie wsypać do nich mąkę i dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować go oliwą z oliwek. Miód z cukrem przełożyć do rondla, postawić na małym ogniu, dodać masło, tartą czekoladę, kakao, cynamon, mielone goździki oraz gałkę muszkatołową. Całość rozpuścić na płynną masę, mieszając drewnianą łyżką. Powstałą masą zalać wymieszane składniki w misce i wymieszać, po czym szybko przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C. Piec przez 30 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów