Naleśniki z szynką i sosem śliwkowo-paprykowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2225
Składniki:
- 20 g szynki parmeńskiej
- 2 łyżki oleju
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- Sos:
- 500 g ciemnych śliwek
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Papryczki chili, śliwki oraz imbir umyć i osączyć z wody.
Przygotować sos: śliwki wypestkować i przełożyć do miksera. Papryczki chili pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki i dodać do śliwek w mikserze. Następnie czosnek z imbirem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości, po czym wszystko dokładnie zmiksować, przełożyć do rondla, wlać do tego ocet balsamiczny, wsypać cukier, szczyptę soli, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez 1,5 godziny. Podczas smażenia wszystko mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką, aby składniki się nie przypaliły. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć je do miseczki i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, wbić jajko, wsypać cukier, szczyptę soli i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Dymkę obrać ze skóry i wspólnie ze szczypiorkiem pokroić drobno. Rozgrzać olej na patelni, dodać do tego plastry szynki parmeńskiej i pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem. Kiedy szynka zacznie się rumienić, nabrać chochelką wyrobione wcześniej ciasto i przelać je na smażone składniki. Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.
Po usmażeniu wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać z sosem śliwkowo-paprykowym.
Przygotować sos: śliwki wypestkować i przełożyć do miksera. Papryczki chili pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki i dodać do śliwek w mikserze. Następnie czosnek z imbirem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości, po czym wszystko dokładnie zmiksować, przełożyć do rondla, wlać do tego ocet balsamiczny, wsypać cukier, szczyptę soli, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez 1,5 godziny. Podczas smażenia wszystko mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką, aby składniki się nie przypaliły. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć je do miseczki i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, wbić jajko, wsypać cukier, szczyptę soli i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Dymkę obrać ze skóry i wspólnie ze szczypiorkiem pokroić drobno. Rozgrzać olej na patelni, dodać do tego plastry szynki parmeńskiej i pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem. Kiedy szynka zacznie się rumienić, nabrać chochelką wyrobione wcześniej ciasto i przelać je na smażone składniki. Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.
Po usmażeniu wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać z sosem śliwkowo-paprykowym.
Komentarze (0)