Dynia nadziewana
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2252
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku
- 10 g tartego sera gouda
- 4 kromki czerstwego chleba
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 dynia do 1,5 kg
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić na połowy, po czym wydrążyć z nich miąższ z nasionami. Nasiona z miąższem oczyścić z włókien. Miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski, a nasiona osuszyć papierowym ręcznikiem. Chleb namoczyć w mleku, odcisnąć ręcznie i połączyć z pokrojonym miąższem dyni. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony drobno boczek i zrumienić. Zrumieniony wraz z cebulą dodać do składników wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i
tartym serem żółtym. Wbić do tego jajko, a następnie całość doprawić do smaku
pieprzem, solą i mieloną gałką muszkatołową. Wymieszać i nałożyć do wydrążonej dyni. Wszystko posypać osuszonymi nasionami z dyni i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni. Potrawę piec do czasu, aż dynia się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.
tartym serem żółtym. Wbić do tego jajko, a następnie całość doprawić do smaku
pieprzem, solą i mieloną gałką muszkatołową. Wymieszać i nałożyć do wydrążonej dyni. Wszystko posypać osuszonymi nasionami z dyni i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni. Potrawę piec do czasu, aż dynia się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)