Dynia nadziewana

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2252
Dynia nadziewana
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku
  • 10 g tartego sera gouda
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 dynia do 1,5 kg
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić na połowy, po czym wydrążyć z nich miąższ z nasionami. Nasiona z miąższem oczyścić z włókien. Miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski, a nasiona osuszyć papierowym ręcznikiem. Chleb namoczyć w mleku, odcisnąć ręcznie i połączyć z pokrojonym miąższem dyni. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony drobno boczek i zrumienić. Zrumieniony wraz z cebulą dodać do składników wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i
tartym serem żółtym. Wbić do tego jajko, a następnie całość doprawić do smaku
pieprzem, solą i mieloną gałką muszkatołową. Wymieszać i nałożyć do wydrążonej dyni. Wszystko posypać osuszonymi nasionami z dyni i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni. Potrawę piec do czasu, aż dynia się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów