Sernik na talerzu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1389
Składniki:
- 300 g krakersów
- 250 g białego twarogu sernikowego
- 2 jajka
- 2 listki świeżej mięty do dekoracji
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki konfitury z jagód
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka roztopionej margaryna Kasia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki mleka 2%
Opis przygotowania:
Miętę umyć i osączyć z wody. Krakersy rozkruszyć na drobną miazgę. 200 gram z nich wymieszać z 1 łyżką cukru trzcinowego i wyłożyć tym spód talerza. Pozostałe 100 g rozkruszonych krakersów wymieszać z kolejną 1 łyżką cukru trzcinowego i pozostawić do posypania gotowego ciasta.
Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wsypać do niego cukier puder, wlać mleko, roztopioną margarynę, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją łopatką na krakersy z cukrem na talerzu żaroodpornym. Całość wraz z talerzem posypać cukrem waniliowym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, a potem nałożyć na nie pozostawione wcześniej rozdrobnione krakersy z cukrem trzcinowym i dodać do tego konfiturę jagodową. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wsypać do niego cukier puder, wlać mleko, roztopioną margarynę, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją łopatką na krakersy z cukrem na talerzu żaroodpornym. Całość wraz z talerzem posypać cukrem waniliowym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, a potem nałożyć na nie pozostawione wcześniej rozdrobnione krakersy z cukrem trzcinowym i dodać do tego konfiturę jagodową. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)