Sernik na talerzu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1389
Sernik na talerzu
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g krakersów
  • 250 g białego twarogu sernikowego
  • 2 jajka
  • 2 listki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki konfitury z jagód
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka roztopionej margaryna Kasia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki mleka 2%

Opis przygotowania:

Miętę umyć i osączyć z wody. Krakersy rozkruszyć na drobną miazgę. 200 gram z nich wymieszać z 1 łyżką cukru trzcinowego i wyłożyć tym spód talerza. Pozostałe 100 g rozkruszonych krakersów wymieszać z kolejną 1 łyżką cukru trzcinowego i pozostawić do posypania gotowego ciasta.

Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wsypać do niego cukier puder, wlać mleko, roztopioną margarynę, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją łopatką na krakersy z cukrem na talerzu żaroodpornym. Całość wraz z talerzem posypać cukrem waniliowym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor.

Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, a potem nałożyć na nie pozostawione wcześniej rozdrobnione krakersy z cukrem trzcinowym i dodać do tego konfiturę jagodową. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów