Soczewica z batatami pieczonymi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1914
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 4 bataty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę, oprószyć ją mieloną papryka, suszoną kolendrą oraz pieprzem, doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba), wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażoną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Bataty obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, przełożyć je na tackę aluminiową do grilla, skropić pozostałą oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i piec na rozpalonym grillu do miękkości. Upieczone dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)