Soczewica z batatami pieczonymi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1935
Soczewica z batatami pieczonymi
fot. Connoisseur 4 The Cure / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 4 bataty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę, oprószyć ją mieloną papryka, suszoną kolendrą oraz pieprzem, doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba), wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażoną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Bataty obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, przełożyć je na tackę aluminiową do grilla, skropić pozostałą oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i piec na rozpalonym grillu do miękkości. Upieczone dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów