Pomarańczowa panna cotta

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1256
Pomarańczowa panna cotta
fot. dotshock / elements.envato.com

Składniki:

  • 1000 ml śmietany 32%
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 ml wrzącej wody
  • 150 ml syropu z mango
  • 100 ml zimnej wody
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 25 g cukru waniliowego
  • 9 wisienek koktajlowych zielonych
  • 2 opakowania żelatyny fix deserowej Dr. Oetkera
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Cytryny umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Do rondla wlać mleko, śmietanę 32% i sok pomarańczowy. Wsypać do tego cukier, cukier waniliowy i doprowadzić to do wrzenia. Następnie ściągnąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Do kubka wlać wrzącą i zimna wodę, wsypać do tego żelatynę deserową, wymieszać, przelać do ostudzonych wcześniej składników i jeszcze raz wymieszać. Wszystko przelać do odpowiednich foremek i wstawić do lodówki, aby stężało. Wtedy wyciągnąć z lodówki, foremek i wyłożyć na talerz.

Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywną pianę, a po ubiciu przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na deser na talerzu. Wszystko udekorować wiśniami koktajlowymi, plastrami pokrojonej cytryny i polać syropem z mango.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów