Pomarańczowa panna cotta
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1476
Składniki:
- 1000 ml śmietany 32%
- 400 ml mleka 3,2%
- 300 ml śmietany kremówki
- 200 ml wrzącej wody
- 150 ml syropu z mango
- 100 ml zimnej wody
- 100 ml soku pomarańczowego
- 25 g cukru waniliowego
- 9 wisienek koktajlowych zielonych
- 2 opakowania żelatyny fix deserowej Dr. Oetkera
- 2 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Cytryny umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Do rondla wlać mleko, śmietanę 32% i sok pomarańczowy. Wsypać do tego cukier, cukier waniliowy i doprowadzić to do wrzenia. Następnie ściągnąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Do kubka wlać wrzącą i zimna wodę, wsypać do tego żelatynę deserową, wymieszać, przelać do ostudzonych wcześniej składników i jeszcze raz wymieszać. Wszystko przelać do odpowiednich foremek i wstawić do lodówki, aby stężało. Wtedy wyciągnąć z lodówki, foremek i wyłożyć na talerz.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywną pianę, a po ubiciu przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na deser na talerzu. Wszystko udekorować wiśniami koktajlowymi, plastrami pokrojonej cytryny i polać syropem z mango.
Do kubka wlać wrzącą i zimna wodę, wsypać do tego żelatynę deserową, wymieszać, przelać do ostudzonych wcześniej składników i jeszcze raz wymieszać. Wszystko przelać do odpowiednich foremek i wstawić do lodówki, aby stężało. Wtedy wyciągnąć z lodówki, foremek i wyłożyć na talerz.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywną pianę, a po ubiciu przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na deser na talerzu. Wszystko udekorować wiśniami koktajlowymi, plastrami pokrojonej cytryny i polać syropem z mango.
Komentarze (0)