Tarta pistacjowa

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6575
Tarta pistacjowa
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki tłuczonych pistacji
  • 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki ciemnego syropu kukurydzianego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto na tartę: śmietanę, masło i cukier utrzeć na puszysta masę. Do utartej masy dodać mąkę, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto zwinąć w kulę, nakryć folią spożywczą i na 15 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 1 cm i przełożyć do formy do pieczenia. Przygotować wypełnienie: jajka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę, dodać do tego syrop kukurydziany, szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy i nadal ucierać przez 5 minut. Utarte składniki przełożyć do ciasta i całość posypać tłuczonymi pistacjami. Rozgrzać piekarnik do temp. 350 stopni i piec całość na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, posypać cukrem pudrem, pokroić na porcje i podawać ze śmietaną kremówką.

Komentarze (2)

350stopni????? A kto ma taki piekarnik:)))

Zapewne słabe tłumaczenie z angielskiego - 350stF

Podobne przepisy

Więcej przepisów