Tarta pistacjowa
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7036
Składniki:
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 3 jajka
- 2 szklanki tłuczonych pistacji
- 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki ciemnego syropu kukurydzianego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto na tartę: śmietanę, masło i cukier utrzeć na puszysta masę. Do utartej masy dodać mąkę, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto zwinąć w kulę, nakryć folią spożywczą i na 15 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 1 cm i przełożyć do formy do pieczenia. Przygotować wypełnienie: jajka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę, dodać do tego syrop kukurydziany, szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy i nadal ucierać przez 5 minut. Utarte składniki przełożyć do ciasta i całość posypać tłuczonymi pistacjami. Rozgrzać piekarnik do temp. 350 stopni i piec całość na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, posypać cukrem pudrem, pokroić na porcje i podawać ze śmietaną kremówką.
Komentarze (2)
350stopni????? A kto ma taki piekarnik:)))
Zapewne słabe tłumaczenie z angielskiego - 350stF