Marmolada pomarańczowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2948
Składniki:
- 6 szklanek wody
- 3 szklanki wrzącej wody
- 1,5 kg soczystych pomarańczy
- 1,5 kg cukru
- 1 cytryna
- 1 łyżka z tartej skórki cytrynowej
Opis przygotowania:
Pomarańcze oraz cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru razem pokroić w cienkie plastry i przełożyć do rondla. Wsypać do nich tartą skórkę cytrynową, zasypać cukrem i wlać do tego wodę. Całość doprowadzić do wrzenia składników na średnim ogniu, po czym zmniejszyć ogień na mały i gotować jeszcze przez 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przestudzić. Przestudzone przełożyć łyżką do słoiczków, zakręcić pokrywkami, włożyć do dużego rondla, zalanego do połowy wodą i zagotować na na średnim ogniu. Po zagotowaniu wyciągnąć z rondla i przestudzić w temperaturze pokojowej.
Komentarze (0)