Marmolada pomarańczowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2948
Marmolada pomarańczowa
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 szklanek wody
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1,5 kg soczystych pomarańczy
  • 1,5 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka z tartej skórki cytrynowej

Opis przygotowania:

Pomarańcze oraz cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru razem pokroić w cienkie plastry i przełożyć do rondla. Wsypać do nich tartą skórkę cytrynową, zasypać cukrem i wlać do tego wodę. Całość doprowadzić do wrzenia składników na średnim ogniu, po czym zmniejszyć ogień na mały i gotować jeszcze przez 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przestudzić. Przestudzone przełożyć łyżką do słoiczków, zakręcić pokrywkami, włożyć do dużego rondla, zalanego do połowy wodą i zagotować na na średnim ogniu. Po zagotowaniu wyciągnąć z rondla i przestudzić w temperaturze pokojowej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów