Cappuccino grzybowe (zupa)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1998
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 250 g grzybów shitake
- 250 g sera mascarpone
- 50 g masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Grzyby shitake, pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie pieczarki obrać z błon, po czym razem z grzybami shitake pokroić w drobną kostkę. Cebule z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki i grzyby, wraz z gałązkami świeżego tymianku smażyć na rozgrzanym maśle w rondlu do chwili, aż składniki się zeszklą. Wtedy całość zalać bulionem warzywnym i gotować około 15-20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ser mascarpone i mieszać trzepaczką do chwili, aż utworzy się na powierzchni gotowanych składników pianka. Wówczas wsypać do tego tartą skórkę pomarańczową oraz cytrynową i wlać oliwę truflową. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać do miseczek i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)