Mus cappuccino z lodami i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 412
Mus cappuccino z lodami i owocami
fot. Lil' Dee (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml lodów kakaowych
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g białych winogron
  • 100 g czerwonych winogron
  • 50 g rodzynek
  • 1 brzoskwinia z zalewy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • natka marchewki do dekoracji
  • 200 ml śmietany 18%
  • Mus kawowy:
  • 200 ml mleka 2%
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki rozpuszczonej kawy instant
  • 1,5 łyżeczki kawy cappuccino

Opis przygotowania:

Owoce oraz natkę marchewki umyć i odsączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą woda na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Przygotować mus: żelatynę przesypać do kubka, zalać ją zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie mleko przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do wrzącego mleka dodać białą czekoladę i rozpuścić ją na płynną masę. Wlać do tego namoczoną wcześniej żelatynę, wsypać kawę cappuccino, wlać rozpuszczoną kawę instant i całość wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do plastikowych foremek. Wszystko schłodzić i pozostawić do zastygnięcia żelatyny. Wtedy wyciągnąć całość z foremek i wyłożyć na talerz.

Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do przygotowanego wcześniej musu na talerzu. Następnie dodać do tego lody kakaowe, pokrojone na kawałki winogrona, sparzone wcześniej rodzynki i pokrojoną na kawałki brzoskwinię z puszki. Wszystko udekorować natką marchewki i posypać mielonym cynamonem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów