Mus cappuccino z lodami i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 582
Składniki:
- 400 ml lodów kakaowych
- 150 g białej czekolady
- 100 g białych winogron
- 100 g czerwonych winogron
- 50 g rodzynek
- 1 brzoskwinia z zalewy
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- natka marchewki do dekoracji
- 200 ml śmietany 18%
- Mus kawowy:
- 200 ml mleka 2%
- 150 g białej czekolady
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki rozpuszczonej kawy instant
- 1,5 łyżeczki kawy cappuccino
Opis przygotowania:
Owoce oraz natkę marchewki umyć i odsączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą woda na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Przygotować mus: żelatynę przesypać do kubka, zalać ją zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie mleko przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do wrzącego mleka dodać białą czekoladę i rozpuścić ją na płynną masę. Wlać do tego namoczoną wcześniej żelatynę, wsypać kawę cappuccino, wlać rozpuszczoną kawę instant i całość wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do plastikowych foremek. Wszystko schłodzić i pozostawić do zastygnięcia żelatyny. Wtedy wyciągnąć całość z foremek i wyłożyć na talerz.
Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do przygotowanego wcześniej musu na talerzu. Następnie dodać do tego lody kakaowe, pokrojone na kawałki winogrona, sparzone wcześniej rodzynki i pokrojoną na kawałki brzoskwinię z puszki. Wszystko udekorować natką marchewki i posypać mielonym cynamonem.
Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do przygotowanego wcześniej musu na talerzu. Następnie dodać do tego lody kakaowe, pokrojone na kawałki winogrona, sparzone wcześniej rodzynki i pokrojoną na kawałki brzoskwinię z puszki. Wszystko udekorować natką marchewki i posypać mielonym cynamonem.
Komentarze (0)