Kushi dango w sosie sojowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3557
Składniki:
- 3 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na sos sojowy:
- 2,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Mąkę ryżową przesypać do miski i wlewać do niej powoli letnią wodę, cały czas mieszając ręcznie, aż powstanie elastyczna kula. Z dużej kuli uformować mniejsze i gotować je na parze przez 10 minut. Następnie nabić na patyczki szaszłykowe i przełożyć na talerz.
Przygotować sos sojowy: wodę przelać do rondla, wsypać cukier, wlać sos sojowy i mieszać na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i ściągnąć z ognia. Z gotowanych składników odebrać 2 łyżki gorącego wywaru, rozpuścić w nim mąkę kukurydzianą i z powrotem wlać do całości. Wszystko wymieszać, zagotować i polać kulki na talerzu.
Przygotować sos sojowy: wodę przelać do rondla, wsypać cukier, wlać sos sojowy i mieszać na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i ściągnąć z ognia. Z gotowanych składników odebrać 2 łyżki gorącego wywaru, rozpuścić w nim mąkę kukurydzianą i z powrotem wlać do całości. Wszystko wymieszać, zagotować i polać kulki na talerzu.
Komentarze (1)
A czy aby nie jest to bezmyślnie przetłumaczony z języka angielskiego przepis z najczęściej popełnianym błędem czyli zastąpieniem skrobi kukurydzianej przez mąkę kukurydzianą?