Mus czekoladowy z owocami i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 506
Mus czekoladowy z owocami i migdałami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • Mus:
  • 250 g śmietany kremówki dobrze schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Truskawki oraz pomarańcze umyć i odsączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Pomarańcze pokroić na małe kawałki.

Przygotować mus: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu masę czekoladową przelać do serka mascarpone w misce i razem zmiksować. Dodać do tego stopniowo ubitą wcześniej śmietanę i całość ponownie zmiksować. Następnie dodać do tego pokrojone truskawki i pomarańcze, wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Na koniec przełożyć do pucharków deserowych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów