Mus czekoladowy z owocami i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 506
Składniki:
- 200 g truskawek
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki płatków migdałowych
- Mus:
- 250 g śmietany kremówki dobrze schłodzonej
- 250 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Truskawki oraz pomarańcze umyć i odsączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Pomarańcze pokroić na małe kawałki.
Przygotować mus: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu masę czekoladową przelać do serka mascarpone w misce i razem zmiksować. Dodać do tego stopniowo ubitą wcześniej śmietanę i całość ponownie zmiksować. Następnie dodać do tego pokrojone truskawki i pomarańcze, wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Na koniec przełożyć do pucharków deserowych.
Przygotować mus: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu masę czekoladową przelać do serka mascarpone w misce i razem zmiksować. Dodać do tego stopniowo ubitą wcześniej śmietanę i całość ponownie zmiksować. Następnie dodać do tego pokrojone truskawki i pomarańcze, wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Na koniec przełożyć do pucharków deserowych.
Komentarze (0)