Beza z jagodami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1891
Beza z jagodami
fot. voltan1 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g cukru pudru
  • 6 białek jaj
  • Ponadto:
  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Jagody oraz miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować bezę: cukier przesypać do miski, dodać do niego białka jaj, potem całość ubić trzepaczką na sztywną pianę i przełożyć łyżeczką do szprycy. Wszystko wycisnąć na talerz żaroodporny, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130°C i piec do chwili, aż piana będzie sucha. Wtedy bezę wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, posypać jagodami, cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (1)

Podobne przepisy

Więcej przepisów