Serca drobiowe z sałatką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2683
Składniki:
- 500 g serc drobiowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sezamu
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 sałata strzępiasta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki cukru
- garstka botwinki
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą i botwinkę wyłożyć na talerz. Marchew z selerem obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i dodać do sałaty na talerzu. Ogórka pokroić w cienkie krążki i dodać do całości. Następnie serca drobiowe pozbawić kanalików, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanej oliwie na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, nabić na patyczki szaszłykowe i dodać do potrawy. Wszystko posypać sezamem i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)