Roladki drobiowe z bakłażanem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1461
Składniki:
- 100 g tartego sera Gouda
- 4 piersi z indyka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 pomidorki cherry
- 2 bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- mielony pieprz czarny
- bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Pomidorki, bakłażany oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Piersi z indyka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić, zmielić je w maszynce do mięsa i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i drobno pokroić. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać połowę pokrojonej cebuli z czosnkiem, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do mięsa w misce. Mięso doprawić do smaku przyprawą do drobiu, mielonym pieprzem, mielonymi nasionami kolendry i wymieszać.
Bakłażany pokroić ostrym nożem w cienkie, podłużne plastry i oprószyć je szczyptą soli. Następnie osuszyć je na papierowym ręczniku i nałożyć na nie mięso drobiowe z miski. Całość dokładnie zawinąć w rulony, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć do brytfanki.
Rozgrzać mocno pozostałą oliwę z oliwek na patelni i zeszklić na niej drugą połowę pokrojonej wcześniej cebuli i czosnku, po czym dodać do tego pokrojone drobno pomidorki cherry. Doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z patelni i wyłożyć na rolady z bakłażanem w brytfance.
Całość posypać tartym serem Gouda, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do chwili, aż bakłażany zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować listkami świeżej bazylii.
Bakłażany pokroić ostrym nożem w cienkie, podłużne plastry i oprószyć je szczyptą soli. Następnie osuszyć je na papierowym ręczniku i nałożyć na nie mięso drobiowe z miski. Całość dokładnie zawinąć w rulony, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć do brytfanki.
Rozgrzać mocno pozostałą oliwę z oliwek na patelni i zeszklić na niej drugą połowę pokrojonej wcześniej cebuli i czosnku, po czym dodać do tego pokrojone drobno pomidorki cherry. Doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z patelni i wyłożyć na rolady z bakłażanem w brytfance.
Całość posypać tartym serem Gouda, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do chwili, aż bakłażany zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)