Grissini

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2059
Grissini
fot. alvarolg / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 15 g drożdży piwnych
  • 2 łyżki kaszy manny do posypania ciasta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Drożdże piwne rozmieszać z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stopnice i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, oliwę z oliwek i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione pokroić na małe kawałki, po czym każdy z kawałków zrolować ręcznie na grubość palca wskazującego. Wszystko oprószyć kaszą manną i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów