Grissini
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2059
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml letniej wody
- 15 g drożdży piwnych
- 2 łyżki kaszy manny do posypania ciasta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Drożdże piwne rozmieszać z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stopnice i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, oliwę z oliwek i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione pokroić na małe kawałki, po czym każdy z kawałków zrolować ręcznie na grubość palca wskazującego. Wszystko oprószyć kaszą manną i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)