Tosty ziemniaczane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3579
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 4 sucharki bezcukrowe
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 kapusta pekińska
- 0,5 szklanki tartego sera żółtego
- natka zielonej pietruszki
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską podzielić na liście i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Do tłuczonych ziemniaków wsypać mąkę, tarty ser żółty, dodać do tego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz natkę zielonej pietruszki. Następnie wbić do tego jajko, dodać pokruszone na drobne kawałeczki sucharki bezcukrowe, doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety i smażyć je na złoty kolor w rozgrzanym oleju na patelni. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do kapusty pekińskiej.
Komentarze (0)