Serca cielęce z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3938
Składniki:
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 marchewki
- 2 serca cielęce
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz biały mielony
- garstka świeżej rukoli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Groszek zielony osączyć z zalewy i połowę z niego zmiksować mikserem na jednolitą masę, wyłożyć na talerz i dodać do tego drugą połowę całego zielonego groszku. Następnie serca cielęce dokładnie oczyścić z tłuszczu, żył, a oczyszczone pokroić w cienkie plastry. Pokrojone serca oprószyć suszonym oregano oraz mielonymi nasionami kolendry, przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy dodać do nich pokrojoną wcześniej szalotkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z patelni i dodać do składników na talerzu. Marchew obrać ze skóry, dwie marchewki przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, potem razem z dwoma innymi nie gotowanymi marchewkami pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy. Wszystko udekorować świeżą rukolą.
Komentarze (0)