Serca cielęce z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3605
Serca cielęce z warzywami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 marchewki
  • 2 serca cielęce
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • garstka świeżej rukoli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Groszek zielony osączyć z zalewy i połowę z niego zmiksować mikserem na jednolitą masę, wyłożyć na talerz i dodać do tego drugą połowę całego zielonego groszku. Następnie serca cielęce dokładnie oczyścić z tłuszczu, żył, a oczyszczone pokroić w cienkie plastry. Pokrojone serca oprószyć suszonym oregano oraz mielonymi nasionami kolendry, przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy dodać do nich pokrojoną wcześniej szalotkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z patelni i dodać do składników na talerzu. Marchew obrać ze skóry, dwie marchewki przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, potem razem z dwoma innymi nie gotowanymi marchewkami pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy. Wszystko udekorować świeżą rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów