Serca czekoladowo-migdałowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1159
Serca czekoladowo-migdałowe
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g tartej czekolady gorzkiej
  • 150 ml letniego mleka
  • 120 g masła
  • 100 g mielonych migdałów
  • 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek do ciasta
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, mielonymi migdałami, cukrem waniliowym i cukrem białym. Do wymieszanych składników dodać masło, wsypać tartą czekoladę, wbić jajka, po czym składniki zalać letnim mlekiem i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanych masłem foremek, potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przełożyć na talerz. Wszystko polać miodem płynnym i posypać tłuczonymi orzeszkami ziemnymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów