Serca czekoladowo-migdałowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1322
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g tartej czekolady gorzkiej
- 150 ml letniego mleka
- 120 g masła
- 100 g mielonych migdałów
- 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki tłuczonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek do ciasta
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, mielonymi migdałami, cukrem waniliowym i cukrem białym. Do wymieszanych składników dodać masło, wsypać tartą czekoladę, wbić jajka, po czym składniki zalać letnim mlekiem i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanych masłem foremek, potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przełożyć na talerz. Wszystko polać miodem płynnym i posypać tłuczonymi orzeszkami ziemnymi.
Komentarze (0)