Serca drobiowe z kolorowym farfalle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 67
Serca drobiowe z kolorowym farfalle
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g serc drobiowych
  • 300 g kolorowego makaronu farfalle
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 garść świeżej roszponki
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

Opis przygotowania:

Marchew oraz roszponkę umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Makaron farfalle wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać startą wcześniej marchew i posypać ją suszonym tymiankiem. Marchew smażyć do miękkości na średnim ogniu, po czym dodać do tego oczyszczone z żyłek serca drobiowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i kolorowym pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Wszystko posypać osączonym z zalewy zielonym groszkiem, roszponką oraz sezamem.

1 komentarz

Nie lubię serc, ale jakby wyglądały tak ładnie, jak na tym zdjęciu, to bym zjadła. :D

Podobne przepisy