Serca drobiowe z kolorowym farfalle
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2052
Składniki:
- 400 g serc drobiowych
- 300 g kolorowego makaronu farfalle
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 garść świeżej roszponki
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz kolorowy świeżo mielony
Opis przygotowania:
Marchew oraz roszponkę umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Makaron farfalle wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać startą wcześniej marchew i posypać ją suszonym tymiankiem. Marchew smażyć do miękkości na średnim ogniu, po czym dodać do tego oczyszczone z żyłek serca drobiowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i kolorowym pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Wszystko posypać osączonym z zalewy zielonym groszkiem, roszponką oraz sezamem.
Komentarze (1)
Nie lubię serc, ale jakby wyglądały tak ładnie, jak na tym zdjęciu, to bym zjadła. :D