Empanadas z kurczakiem i warzywami

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 692
Empanadas z kurczakiem i warzywami
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • 2 łyżki wody
  • 1 żółtko jajka

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wbić jajko, wlać do tego wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić na nim piersi z kurczaka. Po zrumienieniu mięso ściągnąć z ognia i rozdrobnić je. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pozbawioną nasion i pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz liście laurowe. Smażyć do miękkości papryki. Wtedy dodać do tego rozdrobnione wcześniej zrumienione mięso. Następnie wlać do tego przecier pomidorowy, wsypać suszone oregano i mieloną paprykę chili. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z patelni i przełożyć na przygotowane wcześniej krążki z ciasta.
Ciasto z farszem zlepić ręcznie, po czym wymieszać żółtko jajka z 2 łyżkami wody i posmarować tym całość. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów