Ser pleśniowy z ryżem, oliwkami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 242
Ser pleśniowy z ryżem, oliwkami i warzywami
fot. twenty20photos (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g sera pleśniowego brie
  • 400 g zielonych oliwek w zalewie bez pestek
  • 400 g czarnych oliwek w zalewie bez pestek
  • 400 g ryżu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 bakłażany
  • 2 marchewki ugotowane
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 czerwona papryka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją w cienkie plastry i przełożyć do miski. Marchew gotowaną pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej papryki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do warzyw w misce. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki.

Ser brie pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Pozostały ser pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw w misce.

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, wymieszać go z pokrojonymi wcześniej warzywami oraz serem i wyłożyć na talerz z pokrojonym w plastry serem.

Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm, osuszyć je papierowym ręcznikiem, posypać je przyprawą garam masala, solą oraz pieprzem i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na patelni z obu stron do chwili, aż zaczną się rumienić. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać do całości.

Oliwki czarne i zielone odsączyć z zalewy, przesypać razem do misek i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów