Ser pleśniowy z ryżem, oliwkami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 827
Składniki:
- 400 g sera pleśniowego brie
- 400 g zielonych oliwek w zalewie bez pestek
- 400 g czarnych oliwek w zalewie bez pestek
- 400 g ryżu
- 4 łyżki oleju
- 2 bakłażany
- 2 marchewki ugotowane
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 czerwona papryka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją w cienkie plastry i przełożyć do miski. Marchew gotowaną pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej papryki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do warzyw w misce. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki.
Ser brie pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Pozostały ser pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw w misce.
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, wymieszać go z pokrojonymi wcześniej warzywami oraz serem i wyłożyć na talerz z pokrojonym w plastry serem.
Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm, osuszyć je papierowym ręcznikiem, posypać je przyprawą garam masala, solą oraz pieprzem i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na patelni z obu stron do chwili, aż zaczną się rumienić. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać do całości.
Oliwki czarne i zielone odsączyć z zalewy, przesypać razem do misek i dodać do potrawy.
Ser brie pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Pozostały ser pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw w misce.
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, wymieszać go z pokrojonymi wcześniej warzywami oraz serem i wyłożyć na talerz z pokrojonym w plastry serem.
Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm, osuszyć je papierowym ręcznikiem, posypać je przyprawą garam masala, solą oraz pieprzem i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na patelni z obu stron do chwili, aż zaczną się rumienić. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać do całości.
Oliwki czarne i zielone odsączyć z zalewy, przesypać razem do misek i dodać do potrawy.
Komentarze (0)