Gulasz wieprzowy z ziemniakami i brokułami

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4031
Gulasz wieprzowy z ziemniakami i brokułami
fot. Sylwester Łuczak

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 1 kg ziemniaków
  • 70 dag mięsa wieprzowego (np. karkówki)
  • sos do gulaszu z torebki
  • przyprawy do wieprzowiny
  • olej

Opis przygotowania:

BROKUŁY
Wstawiamy wodę na gaz. Przygotowujemy brokuły odcinając im "nóżki". Gdy woda wrze wrzucamy je do niej i gotujemy do miękkości - należy sprawdzać co jakiś czas ich twardość aby się nie rozgotowały. Średnio trwa to od 15 - 20 min.
ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy, kroimy, wrzucamy do ziemnej, osolonej wody i wstawiamy na gaz. Gdy woda wrze redukujemy gaz (inaczej będą niedogotowane w środku). Gotujemy średnio od 15 - 20min w zależności od ziemniaków. Asekuracyjnie należy sprawdzać ich twardość co jakiś czas.
SOS
Przygotować jak zaleca producent na opakowaniu. W większości przypadków wrzucamy sos z torebki do wrzątku, mieszamy, a od momentu gdy woda wrze gotujemy ciągle mieszając około 5min.
MIĘSO
Mięso myjemy, czyścimy obcinając żyłki oraz inne zbędne elementy. Przyprawiamy i zostawiamy na około 30min. Po tym czasie smażymy na patelni pod przykryciem na małym ogniu około 45min. Następnie wlewamy mięso do wcześniej przygotowanego sosu - gotujemy to przez około 30min, aby mięso przeszło sosem. Można dodatkowo podlać niewielką ilością wody, w zależności od gęstości sosu.
Rozkładamy ziemniaki, oraz brokuły na talerzach - polewamy sosem i ... gotowe. Smacznego.

Autor: ikselll

1 komentarz

Jeszcze nigdy się nie spotkalem z tym żeby sos z torebki wsypywać do wrzątku. Zawsze wsypujemy do zimnej wody :) W każdym razie przepis świetny polecam go wszystkim.
Pozdrawiam.

Podobne przepisy