Nachos z sosem serowym i papryką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3673
Składniki:
- 300 g tortilla chips (nachos)
- 3 papryki konserwowe w zalewie
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- pęczek szczypiorku
- Na sos serowy:
- 400 ml mleka
- 125 g masła
- 35 g żółtego sera cheddar
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
Opis przygotowania:
Paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Nachos przełożyć na talerz i wymieszać z pokrojoną papryką konserwową. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno.
Przygotować sos serowy: masło stopić w rondlu na małym ogniu, wsypać mąkę i energicznie mieszając, smażyć przez 4 minuty. Potem wlać do tego mleko i całość wymieszać trzepaczką. Dodać do tego świeżo startą gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, wymieszać, zwiększyć ogień i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wówczas zetrzeć do tego na drobnej tarce jarzynowej ser cheddar i mieszać trzepaczką, aż ser się całkowicie roztopi. Następnie doprawić do smaku solą, ponownie wymieszać i przelać do miski.
Całość polać pikantnym keczupem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować sos serowy: masło stopić w rondlu na małym ogniu, wsypać mąkę i energicznie mieszając, smażyć przez 4 minuty. Potem wlać do tego mleko i całość wymieszać trzepaczką. Dodać do tego świeżo startą gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, wymieszać, zwiększyć ogień i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wówczas zetrzeć do tego na drobnej tarce jarzynowej ser cheddar i mieszać trzepaczką, aż ser się całkowicie roztopi. Następnie doprawić do smaku solą, ponownie wymieszać i przelać do miski.
Całość polać pikantnym keczupem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)