Nachos z sosem serowym i papryką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3673
Nachos z sosem serowym i papryką
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g tortilla chips (nachos)
  • 3 papryki konserwowe w zalewie
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • pęczek szczypiorku
  • Na sos serowy:
  • 400 ml mleka
  • 125 g masła
  • 35 g żółtego sera cheddar
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól

Opis przygotowania:

Paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Nachos przełożyć na talerz i wymieszać z pokrojoną papryką konserwową. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno.

Przygotować sos serowy: masło stopić w rondlu na małym ogniu, wsypać mąkę i energicznie mieszając, smażyć przez 4 minuty. Potem wlać do tego mleko i całość wymieszać trzepaczką. Dodać do tego świeżo startą gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, wymieszać, zwiększyć ogień i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wówczas zetrzeć do tego na drobnej tarce jarzynowej ser cheddar i mieszać trzepaczką, aż ser się całkowicie roztopi. Następnie doprawić do smaku solą, ponownie wymieszać i przelać do miski.

Całość polać pikantnym keczupem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów