Ser smażony z sucharkami i dżemem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 37
Ser smażony z sucharkami i dżemem
fot. jasonlam (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g sera sera Gouda w całości
  • 200 g sucharków
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Sucharki wyłożyć na talerz. Ser Gouda pokroić w prostokąty o wymiarach 4 x 2 cm. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Pokrojony ser panierować w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i włożyć go do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Panierowany ser smażyć na rumiany kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu ser wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i położyć go na sucharkach na talerzu. Na to wszystko nałożyć łyżką dżem truskawkowy i podawać na ciepło.

0 komenatrzy

Podobne przepisy