Sajgonki smażone

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 50
Sajgonki smażone
fot. NatashaBreen / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 14 arkuszy papieru ryżowego
  • 4 pieczarki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 g kiełków soi
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 ćwiartka kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • pęczek roszponki
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Opcjonalnie:
  • 200 ml sosu słodko-kwaśnego chili
  • 200 ml sosu czosnkowego

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć ją do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę pokroić w cienką słomkę. Pieczarki obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.

Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego mięso mielone. Smażyć przez 40 sekund, potem dodać do niego pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażyć do chwili, aż składniki te się zeszklą. Wtedy dodać do tego startą wcześniej marchew, pokrojone pieczarki i kapustę pekińską. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, skropić sosem sojowym, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż warzywa zmiękną. Wówczas całość ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowany ciepłą wodą papier ryżowy.

Wszystko dokładnie zawinąć w rulony, po czym włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz. Gotowe sajgonki udekorować roszponką.

Dobrze smakują podawane z sosem słodko-kwaśnym chili oraz sosem czosnkowym.

0 komenatrzy

Podobne przepisy