Sajgonki smażone
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2535
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 14 arkuszy papieru ryżowego
- 4 pieczarki
- 3 łyżki oleju
- 3 g kiełków soi
- 2 marchewki
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 ćwiartka kapusty pekińskiej
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka ciepłej wody
- pęczek roszponki
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- Opcjonalnie:
- 200 ml sosu słodko-kwaśnego chili
- 200 ml sosu czosnkowego
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć ją do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę pokroić w cienką słomkę. Pieczarki obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego mięso mielone. Smażyć przez 40 sekund, potem dodać do niego pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażyć do chwili, aż składniki te się zeszklą. Wtedy dodać do tego startą wcześniej marchew, pokrojone pieczarki i kapustę pekińską. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, skropić sosem sojowym, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż warzywa zmiękną. Wówczas całość ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowany ciepłą wodą papier ryżowy.
Wszystko dokładnie zawinąć w rulony, po czym włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz. Gotowe sajgonki udekorować roszponką.
Dobrze smakują podawane z sosem słodko-kwaśnym chili oraz sosem czosnkowym.
Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego mięso mielone. Smażyć przez 40 sekund, potem dodać do niego pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażyć do chwili, aż składniki te się zeszklą. Wtedy dodać do tego startą wcześniej marchew, pokrojone pieczarki i kapustę pekińską. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, skropić sosem sojowym, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż warzywa zmiękną. Wówczas całość ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowany ciepłą wodą papier ryżowy.
Wszystko dokładnie zawinąć w rulony, po czym włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz. Gotowe sajgonki udekorować roszponką.
Dobrze smakują podawane z sosem słodko-kwaśnym chili oraz sosem czosnkowym.
Komentarze (0)