Ser smażony z brukselką, żółtkiem i kurkumą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1131
Składniki:
- 400 g sera camembert
- 6 brukselek
- 6 żółtek jaj
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Brukselki umyć, obrać z wierzchnich liści, po czym przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselki odcedzić. Dwa jajka robić na talerzu i roztrzepać je ze szczyptą mielonego pieprzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie ser camembert po obraniu z opakowania namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Ser smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Na smażony ser nałożyć ugotowane wcześniej brukselki. Żółtka jaj przełożyć do kubka, wsypać do nich tarty parmezan, dobrze roztrzepać widelcem, polać tym całość i smażyć do chwili, aż żółtka jaj się zetną. Wówczas wszystko ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz i posypać kurkumą.
Komentarze (0)